משרביות הן לבני חימר מעוצבות וחלולות שידועות בשל העובדה שחורים מסוגננים בצורות שונות נמצאים במרכזם. מקורן של המשרביות הוא במדבריות הסהרה ושנים רבות לפני המצאת המזגן היה להן תפקיד אקולוגי חשוב - הן אפשרו לאוויר ולרוח לחדור לפנים הבית וסיעו לקרר את הבתים באחד האזורים הצחיחים והחמים ביותר בעולם.
כיום, בעקבות המודעות ההולכת וגוברת לאורך חיים אקולוגי ולחיסכון באנרגיה עושות המשרביות קאמבק משמעותי וניתן למצוא אותם בלא מעט בתים מעוצבים ברחבי העולם. העובדה שעיצוב הבית עם משרביות עוזר לקרר את הבית גם ללא שימוש במזגן נתפסת על ידי שוחרי איכות הסביבה כפעולה אקולוגית ממעלה ראשונה, כזו שגם אם לא תסייע למניעת התחממות כדור הארץ ודאי תסיע למרק את מצפונם המיוסר של שוחרי האקולוגיה.
כמו כן, חשוב לציין שבמציאות שבה המזגנים דולקים שעות ארוכות, עיצוב הבית עם משרביות הוא לא באמת אקולוגי, אמנם דרך המשרביות נכנס אוויר קר אולם ברגע שהמזגן דולק, המשרביות מהוות נטל על מערכת הקירור הביתית וגורמות לכך שנצטרך לצרוך יותר חשמל בשביל אותה דרגת קור.
מעבר להיבט האקולוגי החשוב בפני עצמו, עיצוב הבית באמצעות משרביות הוא גם נכס אסטטי מדרגה ראשונה, יופין של הלבנים המחוררות הוא אוניברסאלי וקשה מאוד למצוא אדריכל או מעצב שיתנגד לשלב מספר משרביות בתכנון הכולל של הבית.
אם גם אתם התאהבתם בלבנים החלולות וההיתם רוצים לראותן משולבות באופן כלשהו בבית המגורים שלכם דעו שזה בהחלט אפשרי, לא חייבים לשלב את המשרביות בקירות החיצונים ואפשר בהחלט לתכנן את עיצוב הבית עם משרביות גם אם לא בא לכם להתנתק מהציוויליזציה ולוותר על מערכת המיזוג. איך בדיוק אפשר לעשות זאת? יש לנו כמה רעיונות...
שילוב משרביות בחומה המקיפה את הבית
אם יש לכם בית קרקע מוקף חומה תוכלו לשלב מספר משרביות בחומה המקיפה את הבית, כך תוכלו להנות מיופין של הלבנים מבלי לוותר על ההגנה מפני רוח, אוויר חם או גשם.
שילוב משרביות בעיצוב הפנים של הבית
במקרים רבים אנו מועניינים ליצור חיץ בין שני חללים בבית אולם לשמור על זרימה של אור, מיזוג אוויר ואפילו קולות (דוגמא קלאסית , חייץ בין המטבח לסלון...) במקרים כזה המשרביות יהוו פתרון אסטטי ופונקציונאלי כאחד.
רונן צור